Från NOTERAT av Yngve Kalin i Hyssna

Läs mer i  Arkivet för Noterat

Torsdagen den 16 dec 2010 kl. 00.27

Rudolf e röd på nesen

Norska Human-etiska förbundet har gjort en lista med icke-kristna julsånger, eftersom de tror att många firar julen som en familjehögtid och inte som en kristen helg. Norska radion berättar att förbundet gjort listan efter påstötning från lärare som ville ha sånger utan kristet innehåll. På listan finns flera sånger som även vi svenskar känner igen, som Hej Tomtegubbar och Bjällerklang, till exempel. Och Rudolf med röda mulen, eller Rudolf e röd på nesen, som den heter i Norge.
Vi känner igen stämningarna i Sverige. Nu när vi firar jul eftersom det är jul, som någon så träffande utryckt det, behövs ett betydande upprensningsarbete av gammal vidskepelse. Fast att som i Norge kalla julen en familjehögtid är väl inte heller riktigt politiskt korrekt. Nej, i Sverige får "ljus- och mysmotivet" ta över. Det är evigt och passar i vårt klimat. Hur man ska göra i Afrika och Australien har nog inte humanetikerna tänkt på i sin lilla värld.
Det här med att Gud, alltings ursprung och mål, blev en av oss och blev ett barn i krubba kan ju lätt avfärdas och det måste svenska barn bevaras från på lektionstid och skolavslutningar. Och julen är ju viktig - så det är fritt fram för nyskapande. Inom parantes sagt har jag länge varit fascinerad av denna oerhörda tilltro till Guds ords verkan som detta att barnen måste skyddas från det uttrycker. Några ord ur Bibeln, ett julspel eller några ord av en präst tilltros denna oerhörda genomslagskraft att barnen måste skyddas. Det är verkligen en tankeställare också för oss kristna! Nej, ljus som lyser är ett bättre motiv här uppe i norr. Låt hela Norge och Sverige fyllas av ljusgirlanger och tända stearinljusljus. Det och Rudolf kan alla sjunga om, fast ljusmotivet är bäst. Ljuset man sjunger om ger värme och lyser i mörkret och vi blir alla så glada och snälla över det lilla ljus jag har osv. Liljeholmens, andra ljustillverkare, Vattenfall (trots smutsig kolkraft) och Eon kan glädja sig. Kul för dom!
Så blir det när den bakomliggande verkligheten retuscheras bort. Till slut återstår bara utanpåverket. "Tänd ett ljus och låt det brinna, tänd ett ljus och låt det brinna låt aldrig hoppet försvinna. Det är mörkt nu men det blir ljusare igen", som det så träffande heter. För varje år blir det tydligare. Det är det som är den s.k. upplysta julen handlar om. Vi har fått en ny religion, som Dag Sandahl en gång kallade den: Stearinljusreligionen, och Rudolf är dess profet, om man får tro Humanetikerna.
Med det hoppet går vi in i framtiden:
"Det är mörkt nu men det blir ljusare igen."
Så lyder det humanetiska evangeliet.
Lovad vare Rudolf som e röd på nesen.

Ett annat, närmast revolutionärt alternativ är att sjunga t.ex. den gamla psalmen 350 i den svenska psalmboken. Men kolla först att inga skolbarn är närvarande. Då kan man få med skolverket att göra!