Fastlagssöndagen

Alla årg
Alla texterna
2008 (Familjegudstjänst)

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Det finns en berättelse jag hörde en gång, som handlar om en mamma som bad aftonbön med sina två små barn. Pojken som var sex år började och han bad för alla barn i Irak, där det var krig. Han hade sett förfärliga bilder från krig på TV. Det som han särskilt tänkte på och som gjorde honom rädd det var bilderna på alla barn som bodde på såna platser.

Hans syster, som var två år yngre ville inte vara sämre än sin bror. Hon lyssnade noga när storebror bad sin bön och ville be precis som han om barn som lever under krig, och så bad hon: ”Gud, rädda alla barn i Kenya, men kom ihåg Gud, det är krig där, så ta gevär med dig.”

Det är ju inte så lätt att få till det rätt när man bara är fyra år – ja, vissa saker är lika svåra är man är 34, 54, 84 eller 104 också för den delen! För den här flickan tänkte faktiskt som många andra tänker: att de onda kan bara tas bort av någon som är ännu starkare, som kan hota med mera våld – och då måste den svage ge upp!

Men, mina vänner, sån är inte Gud. När Gud grep in på jorden för att rädda oss sände han inte änglar med gevär och kanoner och missiler. Inga bataljoner med himmelska fallskärmsjägare för att med våld slå ner det onda. Gud krigar inte för att segra!

Nej, Gud valde en hemlighetsfull väg, den som vi brukar kalla kärlekens väg, som vi talar om i dag på Fastlagssöndagen. Jesus segrade inte genom att kriga, han visade en annan väg. Han sa, älska era ovänner, gör gott mot dem som behandlar dig illa, be för dem som hatar dig. Han tog själv stryk, han led med dem som lider. Den makten är starkare än någon annan makt – den vill förändra oss inifrån och så att vi människor ser på varandra på ett nytt sätt.

Jesus vände upp och ner på allt. Han var inte som denna väldens kungar, furstar och presidenter. Han blev liten för vår skull – han som egentligen är den störste, alla kungars kung och alla herrars herre. Han vann genom att dö, han fick allt genom att avstå att ta för sig – han säger till oss: Följ mig – och gå ut i hela världen med detta budskap om kärlek och lär alla denna väg jag har lärt er.

Så grep Gud in – inte med gevär och kanoner – utan med kärlek och Jesus kallar oss alla, barn och vuxna att gå den vägen med honom.

Det finns de som har lärt sig av Jesus. Jag läste nyligen om en lite flicka i en skola någonstans i Sverige. Det var en annan präst som hade hört om henne.

När hon gick i fjärde klass var det en pojke i hennes klass som blev mycket mobbad. Det var särskilt en pojke som var särskilt elak mot honom, men de andra barnen brukade ofta heja på. En rast såg flickan den där dumme pojken hålla på för fullt med sitt offer. Hon fattade mod och gick fram till den stygge killen, knackade honom på axeln och sa: ”Du kan slå på mig, jag är mera van.”

Han hade starka knytnävar och hårda sparkar, men inför den kärleken som offrar sig, och riskerar allt, var han maktlös. Han slutade slå och gick därifrån… Han fattade någonting i den stunden. Den lilla tjejen hade lärt av Jesus. Det är honom vi slår när vi ger oss på varandra.

Och Jesus vet mer än de flesta – vad det betyder att ta emot stryk. På onsdag börjar fastetiden. Följ mig till Jerusalem, säger Jesus.

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

Fastlagssöndagen

Årg 1
2000

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. När vi läser detta stycke av Guds ord kan det verka som om det handlar om två olika saker och att ma...

Fastlagssöndagen

Årg 2
2007

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. I dag får du ett erbjudande av Jesus. Är din bön densamma som vi läste om evangeliet ”att du ...

Fastlagssöndagen

Årg 2
2022 (Ukraina)

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Denna vecka har vi sannerligen fått en påminnelse om villkoren i vår värld och hur skört livet är...

Fastlagssöndagen

Årg 3
2017

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. I dag på Fastlagssöndagen riktas våra tankar igen på Jesu sista vandring till Jerusalem. Vandringen...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design