1 i advent

Årg 2
Upp 3:20-22
2012

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Låt oss direkt, en gång till, lyssna på löftena i de ord från Jesus, som vi hörde läsas i Uppenbarelseboken. Lyssna noga och tänk på vad som sägs. För det gäller dig och mig och vad Jesus vill ge oss och göra med oss. Och vad vi gör får konsekvenser inte bara för oss själva utan hela vår församling här i Hyssna.

  1. Se jag står för dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom. Jesus söker oss på nytt. Han vill vara med oss. Han vill att du och jag tar tag i vårt andliga liv på nytt. Släpp in honom som vore det första gången! Han som kan rädda oss bultar i dag på nytt på hjärtats dörr!
  2. Jag skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig.” Jesus vill vara hos oss, han vill leda oss och rädda oss. Han vill ge oss vad vi behöver och omskapa och förvandla oss efter sin vilja och ge våra liv stadga, mål och mening.
  3. Den som segrar skall jag låta sitta hos mig och på min tron. Jesus vill ge dig av sin seger. Han har besegrat livets fiender. Genom honom är vi inte längre fångar under ondskan, synden och döden. Han vill ge dig sin seger.

Detta är vad vår kristna tro egentligen djupast handlar om: Gud vill rädda oss. Vi får och Gud ger. Vi förtjänar det inte men Gud kunde inte acceptera att ondskan skulle segra och därför söker han oss och vill bo ibland oss.

Det farligaste som kan hända oss är att glida bort ifrån Jesus eller inte släppa in honom. Församlingen i Laodikeia, som dessa ord ursprungligen var riktade till höll på att dö – man trodde man hade allt och var en föredömlig församling men hade faktiskt tappat bort Jesus i allt det man höll på med. Nu höll allt på att gå förlorat.

Kristen tro handlar om att öppna sig i tro på honom som Gud sände till vår frälsning och säga: Ja, Gud, jag vill bjuda in Jesus i mitt liv varje dag på nytt och låta honom vara Herre i mitt liv och i min församling. Många lever i föreställningen att vara en kristen betyder att ha tillägnat sig vissa åsikter.

Men som vi märkte, säger Jesus något annat till oss i dag: ”Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig.” Om du öppnar för mig så skall jag komma in i ditt liv. Jag ska leda dig, jag ska vara med dig, jag skall förvandla dig, och jag ger dig del av min seger och evigt liv när Gud ska skapa allting nytt. Du har del i det nya. Det är detta som jag vill göra med ditt liv.

Men inte kan be Jesus komma in i mitt liv sådan som jag är, säger kanske någon. Jesus säger att han vill äta med sitt folk men jag kan väl t ex inte gå till nattvarden i kyrkan, jag passar väl inte där. Men vad var det Jesus sa i vår Bibelord i dag: ”Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig”.

Han knackar på varje människas dörr. Vill du möta Jesus är du alltid välkommen. Böj knä och överlämna dig precis som du är med dina brister och din längtan. Låt inte andra människor hindra dig. Det är dig och ditt liv det gäller. Men inte kan jag räkna med något sådant. Jag har ju svikit så många gånger. Det är ju ingen ordning på mitt liv, tänker du kanske. Jag vill nog, men jag sviker kanske igen.

Men vad är det då Jesus säger till oss alla i dag ”Jag står vi dörren och bultar… Om någon öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig.”

Gud har kallat dig till kyrkan i dag. Det är dagar som denna som är vårt liv chans! Han bultar på ditt hjärtas dörr. Vi vet inte hur länge han står där! Han säger till oss alla: Släpp in mig och lämna över ditt liv på nytt till mig. Han vill att du skall börja om på nytt och bli en levande lem i hans kyrka. Han vill ta hand om dina synder, dina misslyckanden och försummelser. Han ger förlåtelse och ny kraft. Han vill förnya sin församling. Du behöver det vare sig du öppnat för honom tidigare, och vet vad han betyder i ditt liv, eller du stängt ditt öra för hans bultningar.

Även alla som är ofta i kyrkan, behöver förnyelse och fördjupning. Han vill förnya vårt hopp, vår tro och vår kärlek. Vi får – han ger, och han håller sina löften.

Men varför bryr sig Gud om mig, vad vill han med mig, tänker du kanske. Lyssna igen på Jesu löfte: Den som segrar skall jag låta sitt hos mig på min tron.”

Det är Gud vilja med varje människa. Det är hans mål, det är hans önskan att varje människa i Jesu namn skall besegra ondskan och inte bli besegrad av den. Han vill inte att någon skall gå förlorad. Han vill frälsa dig, han kan förvandla ditt liv så att du har del i det nya när Gud skall skapa allting nytt. Han vill använda dig för sitt rike.

Han är din Skapare. Han älskar fortfarande sin kyrka och vill rädda och benåda. Han vill leda oss alla till det rätta målet för vårt liv och vara med oss hela vägen fram.

Vad kan vi då vi göra? Jo, vi kan tacka. Vi kan ta emot. Vi kan lita på att Jesus som själv vann seger över synden, döden och Djävulen är mäktig att räcka sin seger också till oss.

Därför gäller det för oss att få sådan ordning i vårt liv så att vi hör han bultningar och öppnar dörren och känner platserna och stunderna där han kommer till oss för att skänka oss tron och för att skänka oss tryggheten, att våra liv står i Guds händer. Han talar nu till dig. ”Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig”. Jag skall inte låta någon av dem som getts åt mig och tror på mig gå förlorad.

Advent betyder ankomst. Låt detta advent bli den tid då Jesus nådde fram till dig och gav dig allt det du längtar efter.

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

1 i advent

Årg 1
2008

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. ”Ropa ut din glädje, du dotter Sion, jubla dotter Jerusalem! Se din konung kommer till dig. Rät...

1 i advent

Årg 2
2000

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. I dag börjar vi om på nytt i kyrkans år. Det är det som är det underbara och fantastiska i kyrkan....

1 i advent

Årg 3
2010

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. I dag skall vi påminna oss om vad som hände när Nasaret fick besök av Jesus. Han hade kommit hem ig...

1 i advent

Alla årg
2009

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. ”Ropa ut din glädje, du dotter Sion, jubla dotter Jerusalem! Ja, så står det i den gamla profe...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design