1 i advent

Årg 1
Matt 21:1-9
2008

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

”Ropa ut din glädje, du dotter Sion, jubla dotter Jerusalem! Se din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna … Han skall förkunna fred för folken, och hans välde skall nå från hav till hav, från floden till världens ände.”

Det var denna profetia från Sakarja, som vi också läst i dag, som var nyckeln till folkets beteende den där gången då Jesus red in i Jerusalem och folket hyllade honom som den konung han är. Man hade väntat på att Gud skulle uppfylla sina löften, man väntade på Guds tid att Gud skulle förbarma sig. Den utlovade Frälsaren skulle komma. Det visste man från profeternas skrifter. En konung, men en konung i ringhet, inte på en stolt stridshäst utan i ringhet på en åsna … När detta hände inför deras ögon, exploderade folkhopen, och ropade ut sin glädje, hyllnings- och böneropen mötte Jesus …

”Ropa ut din glädje.”

Kan vi göra det samma, vi som firar advent? Visst kan vi det. För Jesus är densamme. Till oss kommer han inte som kungen som i ringhet rider på en åsna, till oss kommer han genom sitt ord och i nattvardens heliga måltid varje gång den dukas upp för oss. Här och nu kan vi ropa ut vår glädje. Vi gör det varje gång i mässan i vårt Hosianna-rop.

Han kommer med det samma som han kom med till alla som mötte honom den gången i Jerusalem Han kom för att förkunna nåd för folken. För att förkunna att Guds förbarmat sig. Han hörde böneropen den gången och han hör dem lika mycket i dag. Han hör vårt rop om förlåtelse, han hör vårt rop om en ny början. Han förnyar sina löften till oss. Vi kan i dag ropa ut vår glädje och tacksamhet i Adventstidens jubelsånger.

Folket den gången hälsade Jesus med rungande Hosianna rop på vägen ner från Olivberget. Det var en stor hyllning och ett erkännande av Jesus av sällan skådat slag. Men det var också någonting annat. Det var uttryck för en längtan och en bön om hjälp och befrielse. I ordet Hosianna finns en bön, som ordagrant betyder: Kom Herre, och rädda oss från all vår nöd, vår ofrid, eller som man förr brukade översätta det: ”Ack Herre fräls, ack Herre låt väll gå!

Det var gamla förhoppningar som under generationer närts av detta folk som fick sitt uttryck den gången. Den utlovade Messias, som alla hört talats om sen barnsben, den utlovade Befriaren, skulle ju komma på detta sätt in i Jerusalem, obemärkt ridande på en åsna, så hade profeten talat, hundratals år tidigare. Och nu har stunden kommit. Nu händer det underbara, nu kommer den utlovade och Hosianna ropen skallar. Han som kommer med erbjudande om frid från Gud är den som kommer.

Jag undrar om det inte när något av samma längtan, av samma förhoppningar som har gjort 1 söndagen i advent till en sådan högtidsdag hos oss. Vi smittas av feststämningen, det är lätt att sjunga Hosianna. Men djupt in i mångas hjärtan uttrycker denna dag ett verkligt Hosianna rop. Det är så många som bär på en längtan efter frid, en längtan efter helhet, fullhet och klarhet och någonstans inom sig anar man att den hemlighetsfulle kungen som red in i Jerusalem också har svaret på mina böner och förhoppningar.

Att vi när vi som i dag hyllar Jesus känner det så är det inte så konstigt. Det är, mina vänner, för i dag gör vi det rätta. Vi hyllar Jesus som den han verkligen är. Vi lovsjunger honom, vi hälsar honom som den Fridens konung, som den Frälsare och Räddare han är. Vi sjunger vårt Hosianna, som sammanfattar så mycket, det blir en bön om frid i vår ofrid, en bön om nåd i våra misslyckanden, en bön om en ny början i det gamla där vi kört fast. I dag gör vi det rätta allesammans. Så skulle det alltid vara. Om vi verkligen tog emot Jesus som vi gör idag skulle mycket vara annorlunda, i våra liv, runt omkring och i hela vårt samhälle.

Jesus kommer till oss för att ge oss det som bara han kan. Idag lyssnar han till Hosianna-ropen som stiger upp också från Hyssna kyrka. Han hör också ditt hjärtas bön, han ser din längtan och dina förhoppningar. Han säger till oss allesammans: Följ du mig, så skall jag visa dig den väg du skall gå, och jag skall vara med dig, varje steg, alltid och överallt, tills du når fram till det som är mitt eviga rike.

Men allt kan inte hända på en gång. Det rätta som vi gör i dag och som betyder så mycket måste få växa och mogna. Många ger Jesus aldrig chansen att visa vem han verkligen är, och vad han kan göra med oss och våra liv. Jesus blir bara en konung som rider in i Jerusalem, men vad han gjorde i Jerusalem, ja, det drunknar i alla andra bestyr, omsorger och plikter, nöjen och allt som en människa kan tänka sig är viktigare än detta. Eller Jesus blir bara ett barn som föds i ett stall, men varför han föddes jag det drunknar, bland allt annat. Eller Jesus blir den som dog på ett kors, men varför han dog, och vad det betyder för dig och mig, det blir aldrig en levande verklighet.

För det är naturligtvis så att allt hänger som samman som ett pärlband – en enda eller några underbara pärlor gör inget strålande halsband. Våra Hosianna-rop i dag skulle ständigt finnas på våra läppar som en bön om räddning och befrielse för oss i vår livssituation. För Jesus ärende i denna värld var så tydligt. Han kom för att ge oss hoppet tillbaka. Han kom för att proklamera att Gud har förbarmat sig. Han ger oss en ny chans. Han red in i Jerusalem för att ge sig i närkamp med alla ondskans makter. Han kom för att ge sitt liv för att bryta udden av dödens makt. Han kom för att dö och uppstå och ge oss livet tillbaka.

När vi gör det rätta som i dag och låter det få en fortsättning blir detta en levande verklighet i våra liv.Jesus drar in mitt ibland oss i dag i vår kyrka. Han hör vår längtan och våra böner. Han vill svara på dem allesammans om vi slår följe med honom. Allt kan inte hända på en gång, det måste få växa och mogna. Valet är ditt. Jesus är här i sin kyrka. Han söker dig och vill höra vad du lägger in i just ditt Hosianna-rop.

Han gläds över hyllningen, han vet vad han kan ge dig i dag och alla dagar. Han vill tala till dig, han vill vara med dig hela vägen, alltid och överallt. Det är bara du som vet hur fortsättningen blir. Vad Jesus vill göra med dig behöver du aldrig tvivla på. Han vill ge dig sin frid, förlåtelse för alla dina synder och en ny början och en evig fortsättning.

Allt detta vill vi lägga in i vårt Hosiannarop. Ber du att Jesus ska komma in i ditt liv och vill följa honom, är den bönen omedelbart besvarad. Ske dig som du vill! I dag hyllades Jesus som den har verkligen är.

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

1 i advent

Årg 2
2012

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Låt oss direkt, en gång till, lyssna på löftena i de ord från Jesus, som vi hörde läsas i Uppenb...

1 i advent

Årg 2
2000

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. I dag börjar vi om på nytt i kyrkans år. Det är det som är det underbara och fantastiska i kyrkan....

1 i advent

Årg 3
2010

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. I dag skall vi påminna oss om vad som hände när Nasaret fick besök av Jesus. Han hade kommit hem ig...

1 i advent

Alla årg
2009

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. ”Ropa ut din glädje, du dotter Sion, jubla dotter Jerusalem! Ja, så står det i den gamla profe...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design