15 efter Trefaldighet

Årg 2
Matt 11:28-30
2022

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Jesu ord i vår evangelieläsning i dag är en personlig inbjudan till oss alla.

Kom till mig, säger han till var och en som vill ta det till sig och lyssna på honom.

Är du bekymrad över något? Är det något som oroar dig? Kom till mig, säger Jesus, så vi kan tala om det och finna en väg igenom. Det är Guds egen son som säger det. Det är Jesus, som kom från Gud för att leva ibland oss och rädda oss, som inbjuder oss. Så mycket bryr sig Jesus om varje människa, att var och en av oss får en personlig inbjudan.

Nån kan tycka, att mina bekymmer är väl allt för futtiga för att komma dragandes med dem till Jesus – eller tvärtom. Det som jag bär på är alltför stort för att det kan gå att göra någonting åt.

Men Jesus sätter inga gränser – varken för stort eller smått. Han säger bara: Kom, du som är, trött, missmodig eller uppgiven, du som på dina axlar bär sånt som får dig att knäa. Eller närmare bestämt – du som bär ett tungt ok. Så uttryckte sig Jesus med en bild som alla förstod på den tiden. Ett ok var ju det som man la på sina axlar för att fördela tyngden på det som man bar så man kunde bära mer. (Visa med stolan.)

För visst finns det mycket som kan tynga ned och göra oss trötta och uppgivna. Var och en vet vad jag talar om och bär i våra ryggsäckar. Och naturligtvis: Våra bekymmer växlar i livet. Det är skillnad på att vara ung, att stå mitt uppe i livet eller att vara gammal. Vi lär oss sortera. En del klarar vi genom att bita ihop – men ibland hopar det sig.

Det kan gälla sjukdom, det gäller ung eller gammal, det kan vara svårigheter med relationer till dem vi har omkring oss, det kan vara oro för någon vi älskar, det kan vara gammalt som vi bär med oss och som aldrig blivit ordentligt uppklarat, det kan vara dåligt samvete över sånt som blev fel, något vi gjorde eller sa, eller något vi skulle gjort men inte gjorde eller inte sa trots att vi nu önskar att vi gjort det.

Det kan gälla rädsla, det kan vara en smygande ångest, känslan av maktlöshet, av utanförskap. Livet strular till sig. Det blir inte riktigt som man tänkt. Hur man än vridit och vänt på saker så blir inget bra. Det fungerar inte. Finns det nån hjälp. Vill Gud höra på mig? Finns det ett ställe, där man kan få börja honom och lämpa av allt det gamla?

När allt känns hopplöst skulle man önska sig att det fanns en enkel lösning som det t.ex. finns i instruktionsböcker eller om man googlar som många gör nu för tiden. I bruksanvisningen finns det som behövs för trouble-shooting eller felsökning. Tänk om det fanns en sådan enkel manual för felsökning av livet. Vad är det för fel? Här är lösningen? Fungerade det: Klicka ja eller nej. Om nej, pröva det här? Fungerade det nu? Ja eller nej? Startade tvättmaskinen? Skrev skrivaren ut? Några korta kommentarer till hur man ska lösa problemet. Tänk om livet var så lätt, att allt kunde lösas med quick-fix!

Det är inte om detta Jesus talar. Så fungerar inte Bibeln, livets instruktionsbok. Varenda människa är unik och kan inte felsökas under en rubrik. Varenda människa är speciell och vi behöver behandlas därefter. Och för att finna Gud är det inte bara att slå upp en regel – och sen fungerar allt. Nej, Jesus visar på en annan väg. Han säger: Kom, kom med allt, så benar vi upp det steg för steg, du kan lita på mig. Kom och ta med dig alltsammans, så lovar jag att gå vid din sida. Och berätta allt för mig. Jag känner dig – ingenting gör mig förvånad. Jag vet vad det betyder att vara människa, jag har gråtit dina tårar, jag har känt din förtvivlan. Jag har sett jorden och himmelen från ditt perspektiv. Jag kom för att rädda och uppsöka det som var förlorat. Att börja vandra med Jesus, att komma till honom, att svara på hans inbjudan är att slå följe med honom. Då börjar han tala till dig, öppna dina ögon, och gå in under det du bär på.

Vi är alla unika. Det finns bara ett liv som ditt. Lär av mig, säger Jesus. Men du måste lära dig din väg. Och så finns det massor med erfarenheter i Bibeln som på det sättet är en slags instruktionsbok. Där lär vi känna människor i deras livskamp. Människor som älskar och hatar, människor som är arga och glada, giriga och generösa, misslyckade och uppgivna, olyckliga och lyckliga, förtvivlade och arga, troende och tvivlare, alla finns där och vi kan lära av dem och deras brottning i livet och hur Jesus mötte dem.

När Jesus säger kom, inbjuder han oss att lyssna till hans ord precis som vi gör i dag när vi firar gudstjänst. Hans ord är levande. Hans ord påverkar och förvandlar oss. Vi kan inte lära oss allt på en gång – vi får en pusselbit i taget. Han leder oss steg för steg. För egentligen handlar hela Bibeln om honom. När vi ser hur han möter människor ser vi också att det handlar om oss.

Men Jesus vill också hör oss tala. I våra böner får vi komma med allt och ropa till honom om stort och smått. Hans lärjungar lärde sig detta och både aposteln Petrus och aposteln Paulus skriver till oss, att vi får låta Jesus höra alla våra önskningar och vi får kasta våra bekymmer på honom. Det händer något hemlighetsfullt när vi ber, någonting sätts i rörelse – plötsligt hittar vi en öppen dörr där allt tidigare var stängt och tillslutet.

Kom, säger Jesus, så ska du finna en plats där du kan vila ut. Kom och lyssna, kom och be. Du behöver inte klara allt ensam. Vi lever i en fördärvad värld, när ondska och egoism råder, där vi människor både är offer och skyldiga på en gång.

Tro på mig, säger Jesus. Jag har besegrat det onda. Jag brutit en väg rätt igenom, som leder hela vägen hem. ”Kom till mig och bli stilla.” Jag vet vad det betyder att vara människa bland människor. Har du dåligt samvete, kom till mig och få höra om vad förlåtelse innebär. Är du rädd, kom till mig och hör om min strid mot sjukdom, lidande och död. Kom och hör om hur jag gick in under alltsammans för er skull, för att slå sönder det ondas makt.

I dag har vi kommit till Jesus. Vi har satt oss vid hans fötter. Vi firar gudstjänst inför honom och vi ska få möta honom i nattvardens måltid. Jesus ser på oss med kärlek och ömhet. Hans säger, jag vill vara med dig. Lita på mig. Jag har besegrat det onda. Kom, kom som vore det första gången i ditt liv. En av apostlarna vittnar i Hebreerbrevet om vad som då händer: Gud själv säger: ”Jag skall aldrig svika dig, aldrig överge dig, och därför kan vi tryggt säga: Herren är min hjälpare, jag skall aldrig frukta … Jesus Kristus är densamme i går, i dag och i all evighet.”

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

15 efter Trefaldighet

Årg 1
2012

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. När Jesus i dag säger: ” Gör er inga bekymmer” är det en kärleksförklaring och en fö...

15 efter Trefaldighet

Årg 3
2008

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. I dag handlar det om två av Jesu vänner som båda ville vara nära honom – men som handlade så...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design