3 söndagen i påsktiden

Alla årg
Alla texter (familjegudstjänst)
2009

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Jesus använde ofta bilden av herde när han skulle förklara vad han vill vara för oss människor. I dag firar vi den gode herdens söndag – men det är inte så lätt för ett barn i Sverige att veta vad en herde är. Vi har ju inga herdar som man har på många ställen i världen. Vi har stängsel runt krona och fåren – men när jag bodde i Afrika såg jag herdar överallt. Det var oftast barn som var ute och vallade kor eller får och getter. Det var ett hårt jobb att sköta sina kor och inte tappa bort nån …. Tänk dig själv att komma hem till pappa och säga att du tappat bort några stycken! Det närmaste vi kommer i Sverige är nog en renskötare – men det har vi ju inga här i Ubbhult – det heller.

Men tänk dig nu en herde. Du kanske har sett nån på TV. Jesus är världens bästa herde. Därför klär prästerna ut sig till herdar. Titta på mina kläder.

Så här ser en herde ut i Israel/Palestina. Så här gör han när han skulle springa fort (omgjorda sina länder) – nästan kortbyxor – för att leta upp en djur som kommit bort – eller jaga iväg något farligt djur – kanske till och med en varg (Ta korset – det är en stav med Jesusmärket på!) Men den här kan man bara två spannar vatten – det kallas ok. Och om det regnar och är kallt har herden en sån här praktiskt ytterrock.(Mässhaken)

Därför ser vi präster ut som vi gör – vi vill likna Jesus. För Jesus vill vara en herde för oss. Du och jag är som får i en hjord.

Ser ni min lilla fårhjord? Jag kunde inte ta med alla – men några stycken. (Visa på fåren barnen har gjort och som står i koret)

Om ett lamm är kanske är sjukt vill Jesus bära det och trösta det och kanske mata det! (Ta ett lamm eller litet barn!) Kanske bär han det i famnen eller på sina axlar! Så vill han bära sig och trösta dig.

Herden går före – och han springer efter. Vi kan följa honom och han springer också bakom och puttar på ibland!

Han vill ha alla sina får och lamm hos sig. Men oj det fattas ett -95, 96, 97,98 … Vad ska herde nu göra? Lämna dom andra bara för att leta? Det är knepigt att vara herde. Jag tror jag letar en stund. – men jag håller ett öga på dom andra också!

Heja, jag har hittat henne!!!!!!!!! (Fanns bakom altaret!)

En bättre herde än Jesus finns inte. Jag lovar. Han vill att du ska vara nära honom alltid – och han vill passa dig och skydda dig för allt ont!

Du har väl inte sprungit bort? När du döptes tog Jesus dig i famnen och kramade dig. Han älskar alla sin får – dig också – och mamma och pappa, farmor och morfar, ja alla människor. Att ha Jesus som sin herde är att ha världens bästa vän. Lita på honom!

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

3 söndagen i påsktiden

Årg 1
2009

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Kristus är uppstånden. Påskens underbara budskap klingar ännu i våra öron – och i våra hj...

3 söndagen i påsktiden

Årg 1
1994

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Det finns ett uttryck i slutet av Petrus undervisning som vi har hört många gånger, men som i prakti...

3 söndagen i påsktiden

Årg 2
2022

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Kristus är uppstånden. Påskens underbara budskap klingar ännu i våra öron – och i våra hj...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design