Juldagen

Årg 2
Joh 1:1-14
1997

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

”Låt oss nu gå till Betlehem och se det som där har hänt och som Herren har låtit oss veta.” Så sa herdarna till varandra den första julnatten när de gick för att söka efter det ängeln förkunnat för dem, och så säger också vi nu när vi än en gång ska försöka tränga in i julens oerhörda budskap, som egentligen handlar om den största gåva som någonsin getts.

För julens innebörd är förkunnelsen om Guds gåva till sin slagna, vilsekomna mänsklighet. Herdarna fann den, men det är Guds vilja att vi alla skall hitta dem, för den är given till oss alla.

Herdarna hade inte svårt att nå fram, även om det naturligtvis var ofattbart för dem, att i det enkla stallet, i deras omedelbara närhet hade Guds Son blivit född. Det var viktigt att de skalade bort alla sina egna tankar och förutfattade meningar och tog emot barnet, som Gud ledde dem till.

Och så är det också för oss. Vi måste bildligt talat packa upp Guds gåva Det är det vi ska göra nu i denna gudstjänst.

Det farligaste som kan hända är nämligen att fastna i utanpåverket. Och det är lätt att göra med alla jultraditioner, till och med i det som är gott och riktigt. Hur lätt är det t.ex. inte att sjunga alla underbara julpsalmer – och ändå inte riktig tänka på det fantastiska, underbara vi sjunger om. Därför ska vi nu försöka packa upp Guds julgåva tillsammans, avlägsna alla lager och nå fram till vad paketet verkligen innehåller.

Vi ska därför nu läsa början av Johannes-evangeliet, som är det värdefulla silkespapper som Guds gåva är inslagen i denna morgon. Det är samma underbara julevangelium i en annan oerhört spännande tappning:

+++++

Jag brukar ofta tänka på, det någon har sagt, att det bästa beviset för att det Bibeln handlar om är sant är att ingen människa någonsin skulle kunna hitta på en sådan religion.

För Bibeln förkunnar ju för oss, att alltings Herre och Skapare, alltings ursprung, när han sveks av sin skapelse, inte valde att fördöma och förgöra dem som svikit utan gav dem en ny chans. Han valde, att sända sin Son och frälsa och uppsöka det som var förlorat.

Han valde att låta sig föda mitt ibland dem, han blev ett barn i krubba. Han gav sin Son till världen, för att han älskade den. Det är alldeles för banalt, ett litet barn i ung moders famn och samtidigt så genialt. ”åt alla dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn.”

Men det är egentligen hela Bibelns hemlighet och julens stora gåva. ”Gud blev människa och bodde bland oss”.

Och har Gud blivit människa och bott ibland oss så har det ju förändrat allting. Det betyder, att nytt liv hade planterats in i den döende mänskligheten. Han blev en av oss. Han har levt mitt ibland oss. Som vår broder visade han vad livet var ämnat att vara, han segrade där vi förlorade, han vann där vi blir förgjorda. Han levde vårt liv och dog vår död. Han vet dess innehåll, dess glädjeämnen men också dess smärta och förtvivlan. ”Han blev människa och bodde ibland oss, och vi såg hans härlighet … och han var fylld av nåd och sanning.”

Guds gåva till den döende, plågade och sargade världen var hans Son. Gud kunde inte acceptera att vi skulle förgås med våra synder, att ondskan och döden skulle segra.

Han gav oss den som stod honom allra närmast för han visste att det var enda utvägen – för ingen annan, ingen enda människa av kvinna född kunde befria sig från syndens skuld eller besegra ondskan och dödens makt.

Därför gav oss Gud sin Son för han älskade sin skapelse. Jesus kunde och han kan gjutna nytt liv i dödens mörker. Han är Guds erbjudande om en ny början och en evig fortsättning. Han har vunnit livet tillbaka, mörkret är inte längre lika mörkt. ”det sanna ljuset .. kom in i världen.”

Det finns ingenting som han inte kan förändra, det finns inget mörker ”som kan övervinna ljuset från honom.” Till och med döden stod där maktlös. Jesus Guds Son, den nya människan, var starkare in dödens makt. Han gick levande ur sin grav.

Det är han som är Guds gåva till hela mänskligheten! Han vill komma till dig och förvandla och förnya dig och ditt liv. Han vill komma till dig. Det är det du erbjuds i denna gudstjänst, också denna jul!

Så skriver ju Johannes ”åt alla dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn.” Ta emot den gåvan i tro – så har du evigt liv, förlåtelse för dina synder, en framtid och ett hopp. Men allt det andra då?

Jo, det är sant att det finns mycket att tillägga. Att ta emot Guds gåva och leva i Jesu efterföljd betyder att växa och mogna under hans ledning. Det betyder i sanning att bli en lärjunge, en elev i Guds skola.

Men har vi tagit emot den första och största gåvan upphör man aldrig att förvånas av alla de andra gåvorna och presenterna vi ständigt får ta emot från vår himmelske Fader. Och det är gratis också, fast här i kyrkan säger vi naturligtvis nåd, och då är vi till sist inne på det som kan vara problemet, nämligen de många olika slags omslagspapperen Guds stora gåva bärs ut i.

Vi måste ta oss tid och hitta de rätta saxarna och brevsprättarna. Vi måste ta oss tid att lära vad ord betyder, vad som är lådor och paket och vad som är själva innehållet. Vi får inte låta oss imponeras av utanpåverket utan tränga igenom alla lager.

Alla paket behöver omslag. Guds gåva är inslagen i denna världens förpackningar, buret fram av syndiga bristfulla människor. Hans kyrka är ett svagt kärl med ett dyrbart innehåll – men mina vänner låt oss aldrig fastna i omslagspapperen, med våra förutfattade meningar och besvikelser, utan målmedvetet skala bort det som är utanpåverket, och tacka Gud för hans outsägligen rika gåva.

Gud kom till oss, för att vi skulle få livet tillbaka. Guds gåva är evigt liv genom Jesus Kristus. Den gåvan är din när du tar emot den i tro!

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

Juldagen

Årg 1
2008

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. När man lyssnar till julevangeliets finns en stor risk att man glömmer bort den verkliga situationen ...

Juldagen

Årg 3
2010

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Det finns få ord, som rymmer så mycket hopp, som alla de mäktiga ord profetorden, som förutsade det...

Juldagen

Alla årg
2009

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Det är egentligen omöjligt att riktigt fatta det oerhörda vi firar denna natt. Gud den evige, alltin...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design