1 i fastan

Alla årg
Alla årg
2007 (Familjegudstjänst)

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Många tycker att vi använder konstiga ord i kyrkan. Frestelser och prövningar och såna där ord, som det handlar om i dag. Men vet ni vi behöver sådana där ord för dom säger nåt jätteviktigt och det är bästa att lära sig dom. Det är ju kul att lära sig nya ord så man begriper mer. Annars kanske man missar något viktigt. Så i dag lär vi oss ett sånt där konstigt ord:

FRESTELSE

Vet ni vad det är? Nej, jag menar inte sådana där goda Jansson som mamma (eller till och med någon jämställd pappa) lagar till jul med ansjovis och lök och potatis.

Jo, frestelser är att lockas till något som är fel, att något som man vet är fel. Men det känns lockande – och vips har man trillat dit. En del är bara dumt och tråkigt, annat är värre och till och med livsfarligt.

Dumt är t.ex. lusten att retas. Om du t.ex. träffar en kompis som inte har en riktig Diesel eller Nike eller Adidaströja på sig kan du frestas att reta honom eller henne:

Kanske så här: Har du sett vilken ful tröja som Karl-Putte har på sig! Ha, hans mamma eller farmor har nog åkt kärringarallyt till Gällstad!

Den där lusten att retas och vara elak. Det är en frestelse.

Men en frestelse kan också vara jättefarlig – så man kan dö. Om t ex mamma eller pappa sagt är där får du inte leka, du får inte gå över vägen, eller springa till bussen eller åka snowracer i den där farliga backen eller klättra upp och hoppa ned från garagetaket som Madicken gjorde med ett paraply.

Den där stickande lusten att pröva. Det där spännande – det är en frestelse, när man tänker att det är väl inte så farligt och jag vill prova.

Mamma och pappa begriper ju ingenting dom levde ju på stenåldern när dom var små och dom kan inte spela SIMS Unleashed eller CM 2007 eller kan inte skicka ett helt vanligt MMS utan kämpar med sina SMS

Dom bara lyssnade på nån konstig Rod Steward och nån mesig Jimmi Hendrix och vet inte hur spännande det är att pröva nya grejer. Mamma tror ju t.o.m. att Senedin Sedán spelar hockey i V.Frölunda! Hon vet ju ingenting.

Men hu: Tänker du så är du nära att falla för frestelsen. Lockas du till nåt sånt dumt så tänkt på den stränge prästen Yngve från Hyssna. Han sa att det var förbjudet och livsfarligt.

Man skulle kunna ta massor med exempel på vad frestelser och prövningar är. Vi ska bara ta ett till. Tänk dig att du får en ny fin cykel med 64 växlar och blinkande lampor både bak och fram. Då är det lätt att frestas att börja skryta över hur märkvärdigt man är.

Ja. mina vänner. Detta med frestelser är svårt. Det är svårt för alla. Det gäller också pappa och mamma, ja gamla tanter och farbröder och präster också.

Fast då gäller det inte i allmänhet cyklar och att hoppa ned från garagetak och så, utan att glömma deklarera eller kanske bära sig åt på firmafester och kalas….kanske skvallra att prata illa om varandra eller att inte vilja förlåta någon.

Den farligaste frestelsen i vår tid är att strunta i Guds ord – det som Gud har sagt. När den Onde frestade de första människorna sa han: ”Skulle Gud ha sagt? Han fick dem att tvivla på Guds egna ord och bud och få dem att tro at de visste bättre. När han väl fått dem att tvivla drog han med sig dem i fördärvet. Frestelser är som baciller som flyger omkring oss alla och som är svåra är värja sig för. Hur ska man bli av med dem.

Finns det något knep? Jo, det finns det. Så fort man märker den minsta lilla frestelse ska man försöka glömma den. Man får säga ungefär så här:

Jaha, nu är jag frestas igen, som vill göra mig illa. Den frestelsen skall jag inte falla för. Bort med den! Men ibland är det svårt. Det visste också Jesus, som alltid vill rädda oss från det onda. Han blev frestad många gånger. Den onde ville lura bort honom från det Gud ville han skulle göra. Men han stod alltid emot när han prövades och han lärde han oss hur vi skulle göra för att inte bli lurade. Han lärde oss att be:

INLED OSS INTE I FRESTELSE.

Det är en bit av den viktigaste av alla böner han lärde oss. Ni vet bönen, Fader vår. Den bönen ska vi nu be tillsammans så att Gud skydda och bevara oss från allt ont och håller och mot och inte trillat dit när vi frestas.

Nu ber vi tillsammans:

+++

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

1 i fastan

Årg 1
1991

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Hela det långa Hebreerbrevet, från vilken det här stycket i Guds ord är hämtat är ett försök at...

1 i fastan

Årg 2
2022 (Ukraina)

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. En person sa en gång till mig att det är så skönt med kyrkan. Där tar man ondskan på allvar. Man ...

1 i fastan

Årg 2
2001

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Det finns en viktig förhistoria till händelsen vi stannar inför i dag, då Petrus välvilligt vill g...

1 i fastan

Årg 3
2023

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Det är förunderligt att en kort berättelse från Bibelns första bok kan kasta ljus över hela vår ...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design