Alla själars dag

Årg 2
Joh 6:37-40
1998

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Låt oss en gång till lyssna på de fantastiska löftena från Jesu egen mun, som vi hörde läsas. Lyssna noga och tänk på vad som sägs. För det gäller dig och vad Jesus vill ge dig och göra med dig:

1. ”Den som kommer till mig skall jag inte visa bort.” Du är alltid välkommen till Jesus. Det gäller utan undantag. Han visar aldrig bort någon.

2 .”Jag skall inte låta någon av dem som har gett mig gå förlorad.” Jesus håller vad han lovar. Har du lämnat ditt liv till honom är du i trygga händer.

3. ”Den som tror på mig har evigt liv och jag skall låta dem uppstå på den yttersta dagen.” Det du får av Jesus kommer att vara för evigt, inte ens döden kan fördärva den som hör till Jesus.

Mina vänner, detta är den fantastiska evangeliet till en slagen och fördärvad värld, som Guds kyrka är satt att förkunna. Jesus kom för att ge oss en framtid och ett hopp. Döden behöver inte längre ha sista ordet. Gud har förbarmat sig. Han sände sin Son för att leva vårt liv och döda dödens makt.

Detta är i sanning evangelium till oss som i dag samlas till gudstjänst för att minnas våra kära som stigit in i evighetens värld. Jesus vill till var och en av oss räcka hoppets gåva. Han vill öppna våra ögon så att vi ser vad han gjorde för att rädda oss. Utan honom står vi där maktlösa inför dödens obetvinglighet. Han som gick levande ur sin grav, säger till alla oss som sörjer vid en kär anhörig eller väns grav. ”Den som tror på mig, han skall leva om han än dör.”

Ingen annan har kunnat ge ett sådant löfte och ingen annan har gjort det. Den seger över synden och ondskans makter, som Jesus vann, vann han inte för egen skull – utan för oss, i vårt ställe. De fiender vi inte kunde besegra, besegrade han. Den död som härjar i Guds värld, dödande han när han gick levande ur sin grav.

Vårt enda hopp är lämna våra liv i Guds händer här och nu. När vi kommer till Jesus och bekänner vår del i världens bortvändhet från Gud och sätter vår tro till honom, sker undret. ”Det gamla är förgånget, något nytt har kommit.”

Det eviga livet börjar här och nu: Därför säger Jesus: Den som kommer till mig skall jag inte visa bort. Om du kommer till mig så skall jag ta emot dig med öppna armar och ge dig livets gåva. Jag ska leda dig, jag ska vara med dig. Du har redan nu del i det nya, du skall uppstå på den yttersta dagen. Du har evigt liv.

Men inte kan jag komma, till honom sådan som jag är, säger kanske någon.

Men vad var det Jesus sa i vår Bibelord i dag: ”Den som kommer till mig skall jag inte visa bort.” Känner du i ditt hjärta en längtan efter frid och klarhet är det Gud som säker dig. Knäpp dina händer och överlämna dig precis som du är med dina brister och dina misslyckanden. Kom med din oro, din rädsla och din osäkerhet – med allt vad du är och har.

Men inte kan jag räkna med något sådant. Jag har ju inte kommit tidigare som jag borde. Jag vill nog, men jag vågar inte tro det. Men vad är det då Jesus säger till oss alla i dag ”Jag skall inte låta någon av dem som gett åt mig gå förlorad.”

Gud har kallat dig till kyrkan i dag på denna minnesgudstjänst. Han har kallat dig och du har svarat och pekar nu på Jesus och säger till oss alla: Lämna över ditt liv på nytt till honom. Han vill trösta dig. Han vill ta hand om dina synder, dina misslyckanden och försummelser. Han ger förlåtelse och ny kraft. Du behöver det vare sig du kommit tidigare, och vet vad han betyder i ditt liv, eller du varit borta en längre eller kortare tid.

Även vi som är ofta i kyrkan, behöver förnyelse och fördjupning. Han vill förnya vårt hopp, vår tro och vår kärlek. Han håller sina löften och fördjupa oss och göra oss trygga i vårt hopp. Men vad gör Gud göra med mig när jag kommer med min flämtande tro, tänker du kanske. Lyssna igen på Jesu löfte: ”Den som tror på mig har evigt liv och jag skall låta honom uppstå på yttersta dagen.”

Det är Gud vilja med varje människa och med ditt liv. Det är hans mål, det är hans önskan. Han vill inte att någon skall gå förlorad. Gud kan frälsa dig, han kan förvandla ditt liv.

Han är din Skapare. Han älskar fortfarande sin skapelse och vill rädda och benåda. Han vill leda oss alla till det rätta målet för vårt liv och vara med oss hela vägen fram.

Vad kan vi då vi göra? Vi kan ta emot. Vi kan lita på att Jesus som själv bröt vägen är mäktig att leda oss fram. Gud sände oss Jesus som vår Frälsare. Genom honom söker han oss alla. Därför gäller det för oss att få sådan ordning i vårt liv så att vi känner platserna och stunderna där han stämmer möte med oss för att skänka oss tron och för att skänka oss tryggheten, att våra liv står i Guds händer. Han talar nu till dig. Tag emot och tro evangelium:

Jag har dött för dig för att du ska få leva. Jag skall inte låta någon av dem som getts åt mig och tror på mig gå förlorad. Har du tagit emot det – har du evigt liv.

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

Alla själars dag

Årg 1
2006

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Kära vänner. Vi är samlade till minnesgudstjänst här inne i kyrkan på den dag som ibland brukar k...

Alla själars dag

Årg 3
1999

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Vilket underbart löfte som möter oss ur Skriften i dag på Alla själars dag när vi är samlade för...

Alla själars dag

Årg 3
2008

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Kära vänner.Ännu en gång är vi samlade till minnesgudstjänst här inne i kyrkan på den dag som i...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design