Alla själars dag

Årg 3
Luk 20:37-38
1999

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Vilket underbart löfte som möter oss ur Skriften i dag på Alla själars dag när vi är samlade för att minnas dem som gått före oss in i evigheten: ”Gud är inte en gud för döda, utan för levande, ty för honom är alla levande.”

Gud är livets Gud, han är uppståndelsens Gud, döden tillhör denna tid och denna fördärvade värld. Den evige, oföränderlige Skaparen som gett oss våra liv skapade oss som evighetsvarelser. Vi skulle leva i ett paradis med honom, men olydnaden drev oss ut ur paradiset ut i en dödsmärkt värld. Men Gud håller fast vi sin ursprungliga tanke. Hans kärlek kunde inte acceptera att ondskan och döden skulle få det sista ordet.

Från den dödsmärkta skapelsen vill Gud rädda vad som räddas kan. Därför har han berett en fortsättning åt dem som älskar honom. Paradiset står åter öppet, som en möjlighet och erbjudande för dem som vänder åt till sin Skapare.

Vår Gud förbarmade sig över sin förlorade mänsklighet. Vi fick en Frälsare, som levde ett fullkomligt människoliv och försonade världen på nytt med Gud. När han gav sitt liv för oss så dödade han döden och med sin uppståndelse från de döda vann han livet tillbaka för dem som tror på hans namn.

Genom Jesus har Gud till och med förvandlat den olycksaliga döden till porten in i det förlorade paradiset för dem som sätter sin tro till hans namn. Vi behöver påminnas om det här när vi så påtagligt upplever vår litenhet och bräcklighet som vi gör i dag när vi minns våra döda, som tagit steget in i evighetens värld.

Vi minns vår älskade och vi saknar dem här ibland oss. Många undrar: Finns det någon tröst, finns det något hopp för oss arma människor eller är det döden som har fått sista ordet?

En dag som i dag går det inte att skjuta undan dödens realitet. Döden kommer ingen undan. ”Vem kan med allt sitt bekymmer lägga en aln till sin livslängd?” En gång, kanske mycket snart är också din och min levnadsdag förbi.

Men Gud vill alltid liv, han vill rädda så att döden inte besegrar oss och följs av den eviga döden – den eviga tomheten och intigheten.

Därför har Gud kallat dig till kyrkan i dag på denna minnesgudstjänst. Han vill ge dig hopp och tröst och förklara dig sin kärlek genom att visa allt vad han har gjort för att rädda oss tillbaka när Jesus tog på sig världens synd och skuld och besegrade dödens makt när han själv dog på korset och uppstod igen på den tredje dagen.

Gud pekar nu på Jesus och säger till oss alla: Lämna över ditt till honom. Tro på honom får du leva. Han vill ta hand om dina synder, dina misslyckanden och försummelser. Han vill ge dig evigt liv.

Det är Gud vilja med varje människa. Det är hans mål, det är hans önskan. Han vill inte att någon skall gå förlorad. Gud kan frälsa dig, han kan förvandla ditt liv. Han är din Skapare. han gav dig ditt liv. Han älskar fortfarande sin skapelse och vill rädda och benåda. Han vill leda oss alla till det rätta målet för vårt liv och vara med oss hela vägen fram till slutet och in i evigheten.

Vad kan vi då vi göra?

Jo, vi kan tacka Gud för hans barmhärtighet. Vi kan ta emot. Vi kan lita på att Jesus som själv bröt vägen är mäktig att leda oss fram och att Guds alla löften är sanna. Gud sände oss Jesus som vår Frälsare. Genom honom söker han oss alla.

Därför gäller det för oss att få sådan ordning i vårt liv så att vi känner platserna och stunderna där han stämmer möte med oss för att skänka oss tron och för att skänka oss tryggheten, att våra liv står i Guds händer.

Han talar nu till dig. Tag emot och tro evangelium: Jag har dött för dig för att du ska få leva. ”Jag skall inte låta någon av dem som getts åt mig och tror på mig gå förlorad.”

Har du tagit emot det – har du evigt liv. Så lyder Guds ord och löfte:”Gud är inte en gud för döda, utan för levande, ty för honom är alla levande.”

AMEN

Andra predikningar aktuell söndag

Alla själars dag

Årg 1
2006

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Kära vänner. Vi är samlade till minnesgudstjänst här inne i kyrkan på den dag som ibland brukar k...

Alla själars dag

Årg 2
1998

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Låt oss en gång till lyssna på de fantastiska löftena från Jesu egen mun, som vi hörde läsas. Ly...

Alla själars dag

Årg 3
2008

Nåd vare med er och frid ifrån Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Kära vänner.Ännu en gång är vi samlade till minnesgudstjänst här inne i kyrkan på den dag som i...

© Yngve Kalin | Skapad av Vestergård Webb & Design
© Yngve Kalin 
Skapad av Vestergård Webb & Design